maanantai 24. elokuuta 2015

Kenji Fujimoto - Diktaattorin keittiömestari


Kolmas näkökulma Pohjois-Koreaan. Olen lukenut vankileiristä ja sotilaasta, tässä eletään leveämmin, ainakin useimmiten.

Japanilainen huippukokki Kenji Fujimoto on vuosia töissä Pohjois-Koreassa, ja maan silloinen johtaja Kim Jong Il tulee tälle tutuksi, muutenkin kuin ruoanlaiton merkeissä. Tässä näkyy miten leveästi johtaja elää, ja se miten paljon hänen lähipiirinsä saa nauttia eduista. Pari kertaa huomataan myös ero yhteiskuntaluokkien välillä, Fujimoton vaimon perhe asuu yhdessä huoneessa, jossa esimerkiksi saa lämmintä vettä vain pari kertaa päivässä, kun taas Fujimoto vaimoineen asuu suuressa, nykyaikaisessa asunnossa, ja saa uuden auton parin vuoden välein.

Enimmäkseen tässä on tietysti asiaa ruoasta, mitkä olivat Kim Jong Ilin lempiruoat, harrastukset, ja niin edespäin. Osittain teksti on jopa ihailevaa, vaikka muutaman kerran Fujimoto joutuukin huomaamaan miten vaarallinen maa Pohjois-Korea on asua, ja kuinka häntä seurataan jatkuvasti varsinkin hänen matkoillaan Japaniin.

Teos on kaksi Fujimoton kirjaa yksissä kansissa, joten jonkun verran asiat toistuvat, mutta noin muuten tämäkin oli kyllä mielenkiintoinen. Ei tietenkään ihan niin hurja kuin nuo kaksi muuta lukemaani.

Jos aihepiiri muuten kiinnostaa, niin syyskuussa jatkuu taas Docventures, ja yksi dokumenteista käsittelee Pohjois-Koreaa. Aion katsoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti