perjantai 30. lokakuuta 2015

Suzanne Collins - Alismaan tarinat

Suzanne Collins tunnetaan parhaiten Nälkäpeli-trilogiasta, mutta ennen niitä hän kirjoitti viisiosaisen kirjasarjan Alismaan Tarinat. Neljä näistä on suomennettu, viimeinen osa ilmestyy suomeksi ensi vuoden puolella. Tosin saattaa olla että tämänkin sarjan lopetus on pakko hankkia englanniksi- sen verran herkkua tämän sarjan lukeminen oli. Neljä kirjaa tuli ahmaistua kolmessa päivässä, jokaisessa näistä aika tarkkaan 300 sivua. (Osallistun marraskuun lukuhaasteeseen, 30 sivua joka päivä - ei taida olla ongelma. :D )


Ylismaan Gregor

Gregor on 11-vuotias poika joka asuu New Yorkissa äitinsä, mummonsa ja kahden siskonsa kanssa. Perheen isä on kadonnut jäljettömiin yli kaksi vuotta aikaisemmin, kun eräänä päivänä Gregor putoaa pikkusiskonsa kanssa pesutuvassa kuivausrummun takaa löytyvään aukkoon. Kummallinen kilometrejä pitkä pudotus vie Alismaahan, jossa elää kalpeita, violettisilmäisiä ihmisiä. Satoja vuosia maan alla viettäneen kansan lisäksi Alismaassa elää muun muassa suuria puhuvia lepakoita, torakoita, hämähäkkejä ja rottia. Vanhan ennustuksen mukaan Gregorin tulee lähteä sekalaisen ihmisten ja olentojen joukossa rottien alueelle pelastaakseen kansa tuholta, ja kaikki merkit viittaavat myös Gregorin kadonneen isän löytyvän jostain..


Gregor ja Turman Ennustus

Alismaa kutsuu Gregoria jälleen, toisen ennustuksen mukaan sota uhkaa taas, paitsi Alismaan ihmisiä, myös Gregorin pikkusiskon henkeä. Ystäviensä kanssa Gregorin tulee hankkiutua ongelmasta eroon ennen kuin on liian myöhäistä.


Gregor ja Alismaan Vitsaus

Jälleen uusi ennustus. Rottien ja ihmisten on nyt tultava toimeen ja tehtävä yhteistyötä, sillä vaarallinen kulkutauti leviää. Ennstuksen mukaan jokaisen kansan on lähdettävä matkaan yhdessä, jotta lääke tautiin löytyy. Nyt Gregor lähtee matkaan epäröimättä, sillä myös hänen äitinsä on saanut tartunnan.

Gregor ja Salaisuuksien Merkit

Tässä kirjassa päädytään seikkailuun ja vaaroihin jo ilman hämmentäviä, vaikeaselkoisia ennustuksiakin- Gregorin ystävä, Alismaan ihmisten nuori kuningatar saa avunpyynnön hiiriystäviltään ja rientää apuun. Ystäväjoukko joutuukin pidemmälle matkalle kuin aikoo. Gregor saa vihiä vielä yhdestä ennustuksesta, mutta sen sisältöä kukaan ei halua hänelle paljastaa.Ihan hyvä sarja, jos tykkää nälkäpelistä niin eiköhän tämäkin maistu.
Päähenkilö on 11-vuotias mutta käyttäytyy jossain väärin vanhemman oloisesti - vaikka joissain sanomisissa tai tekemisissä onkin ajattelematon. Jotain itsestäänselviä sanoja tai käsitteitä tunnutaan väännettävän rautalangasta, toisaalta voi siitä osa johtua käännöksestäkin jos jollekin asialle ei ole tarpeeksi vaikeaa sanaa selitettäväksi. Mutta lapsiahan nuo kirjassa ovat, monetkin seikkailijoista niin ymmärtäähän sen. Nämä lukee aika nopeasti, seikkailu etenee vauhdilla ja hahmot ovat mielenkiintoisia.

Sitten olisi luettavaa jäljellä vielä yksi osa, en taida malttaa suomennoksen ilmestymistä odottaa.  Harmi kun omasta lähikirjastosta ei englanniksi tätä sarjaa löydy vielä. Salo kyllä liittyy Vaski-kirjastoihin marraskuussa, senpä jälkeen sen saa kun Turun seudulta näkyy löytyvän, kiva juttu. :)

Edit: viides osa luettu. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti