lauantai 26. joulukuuta 2015

Scott Westerfeld - Uglies

Kiinnostuin tästä kirjasarjasta luettuani Anu Holopaisen Ihon Alaiset, Uglies kun oli muutaman arvostelun yhteydessä mainittu hyvinkin positiivisena lukukokemuksena. Varasinkin sarjan ensimmäisen osan jokin aika sitten, ja kirja tulikin ahmittua aika nopeasti. Loputkin tulen lukemaan. Suomennosta ei näistä valitettavasti löydy, mutta englanniksikin näiden lukeminen on helppoa, kieli on helposti ymmärrettävää ja simppeliä. Jos vähänkin on tottunut englantia lukemaan niin tähän kyllä kannattaa tarttua, omalla kohdalla en tainnut edes tiedostaa lukevani vieraskielistä kirjaa.. :D


Tapahtuvat sijoittuvat tulevaisuuteen, muutaman sadan vuoden päähän. Eräänlainen energiakriisi, joka kirjassa selitetäänkin, on tuhonnut vanhat kaupungit. Uusi sivilisaatio ja kulttuuri elää kaupungeissa, energia saadaan auringosta, on leijulautoja ja lentäviä autoja. Suurin ero on kuitenkin ihmiset. Kaikista tehdään kauniita, täydellisen symmetrisiä ja ihania ihmisiä, jottei erilaisuus aiheuttaisi närää.

Tarina alkaa yhdestä kaupungista. Lapset muuttavat 12-vuotiaina kotoaan Uglyvilleen, kaupunginosaan joka on tarkkaan rajattu, rumat nuoret opiskelevat siellä kunnes täyttävät 16, ja he pääsevät kauneusleikkaukseen. Sen jälkeen asuinpaikka on New Pretty Town, Juhlaa aamusta iltaan ja illasta aamuun, ikä jona pidetään hauskaa. Kauneusleikkaukset jatkuvat, seuraavana heistä tehdään aikuisemman, viisaamman näköisiä, Middle Pretty tekee töitä,  perustaa perheen ja niin edespäin.

Tally Youngblood on päähenkilö, 15-vuotias Uglyvillen asukas, joka laskee päiviä siihen että pääsee leikkaukseen ja muuttumaan kauniiksi. Hän on yksinäinen koska hänen paras ystävänsä Peris on jo leikattu. He tekivät yhdessä kepposia ja hiippailivat Uglyvillen ulkopuolella usein. Nyt Tally on yksin ja haluaa Päästä Perisin luo, eräänä yönä hän pujahtaa salaa juhliin joista ystävä löytyykin. Paetessaan Tally törmää toiseen tyttöön, joka on myös luvatta öisellä retkellä. Shay on täsmälleen saman ikäinen kuin Tally, ja myös hän on kaveriporukkansa viimeinen joka täyttää 16. Shay ja Tally ystävystyvät. Shayn temput ovat usein hurjempia mitä Tally on kuvitellutkaan, ja pian Shay viekin Tallyn kokonaaan kaupungin ulkopuolelle, vanhan kaupungin raunioihin. Shay kertoo tahtovansa karata kaupungista ennen operaatiota, ja pyytää Tallya mukaansa paikkaan jossa ketään ei ole leikattu, kaupunkiin nimeltä Smoke. Tally haluaa leikkaukseen ja hyvästelee Shayn suruissaan, joka lähtee matkaan yksin. Shay antaa Tallylle ohjeet jolla seurata perässä.
Syntymäpäivänään Tally haetaan kotoaan, mutta hän ei pääsekään leikkaukseen vaan hän joutuu  kuulusteltavaksi, Special Circumstances joita Tally kuvaa sanoilla cruel pretty vaatii Tallyn seuraavan Shayta, koska he ovat vuosikausia yrittäneet löytää Smoken. Jos hän ei auta, hän ei pääse leikkaukseen..

Sarjan seuraavat osat odottelevat jo kirjastossa noutoa, harmi kun en ennen joulunpyhiä ehtinyt hakemaan :D Jännää luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti