sunnuntai 2. elokuuta 2015

Blaine Harden : Leiri 14 - Pako Pohjois-Koreasta

Tämä kirja on tositarina Pohjois-Korean poliittisella vankileirillä syntyneestä, kasvaneesta ja sieltä lopulta paenneesta miehestä. Tämmöisten juttujen lukeminen pistää asioita vähän uuteen mittakaavaan - välillä jos tuntuu että omat asiat menee päin puuta, ja lukee tämmöisen kirjan niin johan mieli muuttuu. Koko valtio on ajatuksena jotain ihan hullua. Aivopesty kansa. Suunnilleen puolikkaasta väärästä sanasta on mahdollista että ihminen ja koko sukunsa sen myötä ovat rikollisia, valtion vihollisia ja joko tapetaan tai pistetään vankileireille. Valtio ja sen johtaja ovat olevinaan maailman mahtavimpia. Osa jutuista on kuin suoraan Orwellin romaanista...


Jo niinsanotusti vapaiden Pohjois-Korean kansalaisten elämä joitain etuoikeutettuja lukuunottamatta on jokseenkin karua, köyhää ja tarkkaan vahdittua, mutta vankileirit.. Kirjan mukaan niillä elää jopa 200 000 ihmistä, joista monelle leiri on koti ja ainoa todellisuus. Vankileirin säännöt ovat rankat, ja useimpien sääntöjen rikkomisesta rangaistus on kuolema. "Joka varastaa tai kätkee elintarvikkeita, ammutaan heti." "Joka ei pyydä vartijalta lupaa useamman kuin kahden vangin tapaamiseen, ammutaan heti." Ja niin edespäin. Vankileirin koulussa lapset opetettiin vahtimaan ja kantelemaan toisistaan, ja pistettiin pieksemään sääntöjä rikkoneita koulutovereitaan vartijoiden apuna.

Kirjassa tarinansa kertoo tiettävästi ainoa ihminen (kirjan julkaisuhetkellä) joka koskaan on onnistunut pakenemaan Pohjois- Korean vankileireiltä.  Hurjaa tekstiä, tässä kerrotaan hyvinkin yksityiskohtaisesti menosta siellä. Järkyttävääkin paikoin, mutta mielenkiintoista. Paljon muistoja vankileiriltä monen vuoden ajalta, kuvaus pakomatkasta ja sen jälkeisestä elämästä Etelä-Koreassa. Vaikuttava kirja, kun tietää että tuo paikka on oikeasti olemassa ja näitä asioita tapahtuu mistä kirjassa kerrotaan.

Toisenkin Pohjois-Korean kansalaista käsittelevän kirjan bongasin vähän aikaa sitten prisman alepokkarilaarista, pitihän sekin ostaa kun hintaa jäi reilut kaksi euroa, ja tämä oli ollut kiinnostava. Siinä kerrotaankin sitten sotilaaksi aivopestystä ihmisestä. ( Kim Hyun Hee : Sieluni Kyyneleet - "Olin terroristi" ) Mielenkiinnolla odotan lukemista.

2 kommenttia:

  1. Tää kirja vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta! Samoiten toi Sieluni kyyneleet. Mulla on kyllä semmonen mielikuva, että oisin ton Sieluni kyyneleet lukenu joskus lapsena. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat kyllä oli mielenkiintoisia, ja tosiaan kolmas samaa maata käsittelevä kirja tulossa. Hyvinkin mahdollista että se on tullut vastaan, oli julkaistu alunperin 90-luvun alussa. :)

      Poista